26.10.2018 ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ НАСЕЛЕННЯ ОТРУЙНИМИ ГРИБАМИ

Шановні мешканці Лозівської міської територіальної об’єднаної громади!

26.10   З закінченням теплої осінньої погоди закінчується й сезон масового збору дикорослих грибів.

Гриби – це цінний харчовий продукт, однак серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Наприклад, для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50% випадків.

За останній час на території України зафіксовані непоодинокі випадки отруєння населення дикорослими грибами.

З метою попередження виникнення нещасних випадків нагадуємо про правила з профілактики отруєння грибами:

1. По можливості відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, взамін споживаючи штучно вирощені їстівні гриби, куплені у магазині.

  1. 2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони повинні проходити відповідний контроль.
  2. 3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

— ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

— остерігайтеся пластинчатих грибів;

— не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно або хімічно забруднених територіях;

— під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.

  1. 4. Уважно перевіряйте зібрані або куплені дикорослі гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  2. 5. Не вживайте сирих грибів.
  3. 6. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х раз) протягом 30 хвилин.
  4. 7. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  5. 8. Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Також не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
  6. 9. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини, срібної ложки та інших – вони помилкові. Так, наприклад, срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі та інші):

  1. 1. Негайно викликайте «швидку допомогу» за телефонним номером 103! Від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. До приїзду «швидкої допомоги» промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
  2. 2. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
  3. 3. Недоїдених грибів не викидайте – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.
  4. 4. Ніякого самолікування! Тому що чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

Источник: http://lozovarada.gov.ua/novini/profilaktika-otruennya-naselennya-otrujnimi-gribami-2.html

Оставить комментарий